E15 S1 - Gata cu scuzele

E15 S1 – Gata cu scuzele

Ascultă acum

Probabil unul lucrurile care ne frânează evoluția cel mai mult este scuza. Când spun scuza mă refer la orice pasare a vinei, existente sau imaginare, asupra unei alte persoane, autorități, situații pentru a ne motiva inactivitatea sau stagnarea.

Scuzele în forma prelungită sunt limbajul leneșilor. Oamenii care nu au chef să acționeze, nu vor să se deranjeze vor găsi instant sumedenie de scuze și le vor aduce în discuție pentru a scăpa de judecata, tragere la răspundere sau măcar pentru a își crea un confort mental.

Scuzele în forma prelungită sunt modalitatea perfectă de a rămâne în apa călduță a confortului prezent dar ne paralizează evoluția de orice fel.

Scuzele sau aruncarea vinei pe alții e modalitatea prin care dorim să ne arătăm superiori celorlalți și am vrea prin ele să arătăm că noi suntem mai bun de fapt dar nu suntem lăsați de alții să fim.

Cel ce vrea să crească trebuie să se dezică de obiceiul de a se scuza repede.

Când nu ne vom mai scuza mintea se va focusa sa găsească soluții. Nu se va mai limita la a se plânge cui va căuta soluții pentru a rezolva situațiile.

Când nu ne vom mai scuza vom deveni oameni mai buni unii cu alții, mai iernători dar și mai verticali, oameni demn de urmat.

Când nu ne vom mai scuza ne vom mișca inevitabil din loc spre o variantă îmbunătățită a noastră.

Nu mai da vina pe autorități în privința pandemiei, in privința locurilor de muncă, în privința libertății. Nu mai da vina pe părinți că nu te-au învățat, ca nu te-au iubit, ca nu ți-au dat. Nu mai da vina pe soție sau soț ca nu te respecta/iubește suficient, nu mai da fina pe copii, biserică, oameni, fenomene meteo ci analizează și fă ce poți.

E imens mai mult avantajos decât orice scuză perfectă am putea găsi.

Distribuie doar unde crezi că prinde bine
Spuneți părerea

2 comentarii
 • Binevenit este un nou episod ASUMAT, acum la început de an!
  Și ce subiect! Exact pe ideea de Asumare.
  Cred că de multe ori căutăm scuze pentru că NU DORIM să evoluăm, ne place căldicelul bulei noastre curente.
  Mulți nu facem diferența între cercul responsabilității personale și cel al responsabilității altora. Nu știm când/unde e treaba noastră și când nu mai e.
  Mi-a plăcut indemnul de a căuta soluții, și nu scuze.
  Mulțumesc pentru podcast! Domnul să vă binecuvinteze!

  Un expert în scuze și explicații ale eșecului și lenevirii

  • Pfiii… e cam concurența de experți in scuze, am crezut ca sunt singurul… Voi purcede mai determinat la a găsi soluții repede 🙂 Multumesc de gândurile bune!